Selviscenesættelse og selvbevidsthed fylder meget i vores digitale hverdag. Vi tænker hele tiden over, hvordan vi fremstiller os selv på de sociale medier, over for venner, familie og ikke mindst professionelt. Vi vil sælge os selv, fremstå pæne og ny-pudsede, og higer efter det perfekte Instagram-billede. Samtidig gemmer vi på en u-censureret virkelighed med tømmermænd, bummertere, kærestesorger og en aftensmad bestående af pasta/ketchup. En virkelighed som vi skjuler fra vores omgangskreds og i vores offentlige digitale liv. Jodel er en app, der giver dig muligheden for, at være anonym, ærlig og gå i mod den polerede verden. Her kan du dele dine hemmeligheder, frustrationer og tanker uden at få ridser i lakken – hvilket kan være en befrielse nogle gange.

Modreaktionen til det polerede

For hver retning vi går i, kommer der en modreaktion. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være. Derfor vinder anonyme apps som Jodel indpas. Konceptet er hverken synderligt nyt eller banebrydende. Allerede i løbet af 2013 of 2014 begyndte lignende apps såsom Yik Yak at trende i USA. I sær i Sillicon Valley området trendede appen Whisper. Her blev anonymiteten brugt til mange ting, blandt andet til at breake store nyheder omkring store virksomheder. Disse apps kom dog aldrig helt til Danmark. Tilgengæld er Jodel kommet til Danmark. Jodel giver dig mulighed for, at lave anonyme opdateringer i app’en. Hemmelighederne bliver synliggjort i et galleri, hvor andre brugere kan læse, like og kommentere på dem. App’en kommer ikke til at erstatte hverken Facebook, Snapchat, Twitter eller Instagram. Til gengæld giver det os et andet frirum, hvor vi kan være ærlige, joke og stille de spørgsmål som vi ikke tør stille vores venner eller veninder.

Læs mere om den amerikanske app Whisper her.

Hvad er Jodel så egentlig?

App’en blev oprindeligt udviklet til tyske universitetsstuderende. Den blev dog først kendt i den bredere danske befolkning inden for det sidste år, da appen blandt andet var med i serien SKAM. App’en er lokationsbaseret, hvilket betyder at du kun kan se opdateringer fra folk, der befinder mindre end 10 kilometer væk fra dig. Hvis opdateringen er skrevet mindre end 5 km fra dig, vises den som værende ’close’ og hvis den er mindre en 1 km væk fra dig, vises den som ’very close’. På den måde pirres din nysgerrighed også. Jodel fungerer ganske enkelt med anonyme statusopdateringer i form af tekst eller billeder, og så kan man som bruger ”upvote” eller ”downvote” opdateringen, afhængig af, hvad man synes om den pågældende opdatering. På den måde kan brugeren indtjene såkaldte Karma-point. Som dog ikke rigtig kan bruges til noget. Samtidig fungerer dette system også som automatisk community management, hvis en opdatering får 5 downvotes bliver den nemlig automatisk slettet.

Men mere interessant er, hvorfor er Jodel relevant for dig som privatperson? Jo, selvom app’en både indeholder lettere klamme opslag fra folk, eller opslag som bærer præg af, at afsenderen bare gerne vil indtjene ’Karma-point’. Så får du indblik i en virkelighed og et fællesskab hvor det er helt normalt at føle sig ensom en gang i mellem, hvor du ikke er den eneste, der er træt af veninderne eller er frustreret over hvad du skal med dit liv. Det er hverdagstrivialiteter og tabuer, der bliver italesat, så ingen føler sig alene.

Skulle du være blevet en smule nysgerrig nu. Så kan du hente appen her eller læse de sjoveste Jodels på  ’Jodelgrin’. Ellers kan du smugkigge nogle Jodels herunder:

Jodel 1 KommunikationsKartellet Jodel 2  Jodel 3  Jodel 4  Jodel 5  Jodel 6

 

Kategorier:Sociale Medier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *