Verdens nok mest kendte mentorforløb er med Mr. Miyagi og Daniel LaRusso fra filmen Karate Kid. Her lærer Daniel karate ved at iagttage, lære og blive udfordret af den erfarne Mr. Myagi. Filmen er fra 1984, men mentorforholdet som de to havde er stadig ganske interessant og bliver i stigende grad mere og mere populært blandt virksomheder og studerende. Der er efterhånden kommet en del interessante muligheder, for dig som kommunikationsstuderende eller nyuddannet. Selv har jeg ikke lært karate, men jeg har til gengæld været tilknyttet to forskellige officielle mentorforløb, tidligere Aarhus BSS og nu Djøf Young Female Talent Network. Jeg har lært virkelig meget af mine mentorer. De har udfordret mig, sparret med mig, lyttet og stillet spørgsmålstegn, både i forhold til falig udvikling, kompetenceafklaring, karriere og nogle gange endda også på den private front. Det har været en kæmpe hjælp at have en upartisk støtte, som har kunnet sparke mig i røven, når jeg havde brug for det og skubbet mig en den rigtige retning. Derfor er jeg også en kæmpe fortaler for mentorprogrammer.

 Der findes mange typer af mentorforløb, nogle er officielle med faciliterede rammer og andre uofficielle hvor du og mentoren selv faciliterer. Jeg kan ikke sige hvad der er bedst for dig, men til gengæld kan jeg liste alle de mentorforløb, jeg kender til for kommunikations- og marketingsstuderende og nyuddannede, så du kan finde ud af, hvad der passer dig bedst.  

Mentorforløb for studerende

Kunde & Co. Mentoring Programme

Sted: København
Hvem: Studerende
Hvordan forløber det? Én gang om året udvælger Kunde & Co fire unge studerende til at deltage i et mentorforløb, som løber fra oktober til juni. De studerende bliver tilknyttet en konsulent hver, som de mødes med 6-8 gange i løbet af året. Fokus er på karriereudvikling, og som mentee får du mulighed for at få sparring med en konsulent, som afsluttede sin kandidat inden for de sidste fem år Udover møder mellem mentor og mentee vil der i løbet af mentorforløbet være events med de andre mentor/mentee par, og forløbet giver derfor rig mulighed for også at opbygge et godt netværk. Mentor forløbet er derfor rigtig godt for dig, der gerne vil have et indblik i konsulentbranchen via Kunde & co.

Ansøgning: Du skal sende en motiveret ansøgning og dit CV.
Ansøgningsfrist: September
Lær mere: Kunde & Co’s hjemmeside

 Aarhus BSS Mentor 100

Sted: Aarhus
Hvem: Kandidatstuderende på Aarhus BSS
Hvordan forløber det? Aarhus BSS stiller 100 mentorer til rådighed, som alle tidligere har gået på BSS. Mentorerne kommer fra forskellige brancher og arbejder med alt fra management consulting til HR. Nogle er forholdsvist nyuddannede og andre har været mange år i erhvervslivet. Dette giver dig god mulighed for, at finde en mentor som passer godt til dine egne præferencer. Aarhus BSS Career sætter dig sammen med en mentor og faciliterer løbende arrangementer med dig og din mentor og de andre mentees.  Mentorforløbet løber fra september til juni. Mentorforløbets bredde, gør det derfor også relevant for dig der gerne vil have sparring i forhold til studie, karriere og mange andre ting.

Ansøgning: Du skal fremsende en motiveret ansøgning og dit CV.
Ansøgningsfrist: September
Lær mere: Aarhus BSS Career 

Djøf Young Female Talent Network

Sted: Hele landet. Netværksmøderne foregår dog i København, men Djøf refunderer eventuelle transportudgifter såfremt du eksempelvis skulle bo i Aarhus.
Hvem: Kvinder med leder-ambitioner. Derudover skal du være medlem af Djøf og aflevere speciale i det år du søger optagelse.
Hvordan: Hvert år udvælger Djøf på landsplan 20 kvinder som bliver spået til at være potentielle kommende ledere. Forløbet består af et netværk mellem de 20 kvinder med arrangementer omkring karriere, personlig udvikling og lign. Dertil er der et individuelt mentorforløb, hvor du som mentee bliver tilknyttet en kvindelig erhvervsleder som du kan sparre og tale karriere med. Forløbet varer et lille år. Det starter i september og slutter året efter i juni. Dette mentorprogram er derfor for dig der gerne vil udvikle din forståelse og få sparring omkring en karriere med ledelse.

Ansøgning: Du skal sende en motiveret ansøgning og fremsende dit CV.
Ansøgningsfrist: Maj
Lær mere: Djøfs hjemmeside

Mentorforløb for nyuddannede

Mashup

Sted: København
Hvem: Nyuddannede inden for kommunikation og marketing. Du må ansøge op til fem år efter afsluttet uddannelse.
Hvordan forløber det? Mashup er et relativt nyt mentorforløb, som er etableret af andre unge på arbejdsmarkedet, der selv savnede et mentorforløb da de var ny-uddannede. Ved hver ansøgningsrunde får 12 unge nyuddannede mulighed for et 5 måneders mentorforløb med nogle af de dygtigste profiler i kommunikations- og marketingbranchen. Målet med forløbet og Mashup er at give dig sparring og udvikle dit talent, så du er bedre rustet til at komme ud i erhvervslivet. Mentorforløbet er derfor også for dig, der gerne vil udvide dit netværk og få en fod inden for i branchen.

Ansøgning: Du skal udfylde et ansøgningsskema, skrive en motiveret ansøgning og fremsende dit CV.
Ansøgningsfrist: August og Januar
Lær mere: Mashups hjemmeside

Jakob Høegh har desuden skrevet en artikel om hvad han har fået ud af at deltage i Mashup mentorforløbet. Det kan du læse mere om her. 

Dansk Markedsførings Mentorordning

Sted: København, Sjælland og Aarhus.
Hvem: Nyuddannede inden for kommunikation, salg og marketing. Du skal være i job og være medlem af Dansk Markedsføring. Du kan ansøge op til tre år efter endt uddannelse.
Hvordan forløber det? I mentorforløbet ved Dansk Markedsføring bliver du som nyuddannet matchet med salgs-marketing og kommunikationsprofiler fra erhvervslivet. Målet med ordningen er, at du som nyuddannet får så god en start på din karriere som muligt, og at du får muligheden for at knytte stærkere bånd med erfarne mennesker i erhvervslivet.

Ansøgning: Du skal udfylde et ansøgningsskema og linke til din linkedin profil.
Ansøgningsfrist: September
Lær mere: Dansk Markedsførings hjemmeside

Kommunikation og Sprogs mentorordning

Sted: Hele landet
Hvem: For nyuddannede der er i første fuldtidsjob. Derudover skal du være medlem af Kommunikation og Sprog.
Hvordan forløber det? Hvert halvår kan man ansøge om at få en mentor via kommunikation og Sprog. Forløbet varer i 5 måneder og har til formål at hjælpe dig i gang med dit erhvervsliv gennem faglig sparring med en person fra erhvervslivet.

Ansøgning: Du skal udfylde et ansøgningsskema.
Ansøgningsfrist: Januar og september.
Lær mere:  Kommunikation og Sprogs hjemmeside 

Mentorforløb hos din a-kasse og fagforening

Nogle af de forskellige a-kasser og fagforeninger har også mentorforløb for både studerende og nyuddannede. Eksempelvis har CA a-kasse mentorforløb for studerende og nyuddannede. Derudover har både Dansk Magisterforening og Dansk Journalistforbund forløb. Jeg må dog erkende, at jeg ikke har tjekket alle a-kasser. Så her må jeg i stedet anbefale dig at ringe til din egen a-kasse og høre om hvilke muligheder du har og hvad de kan tilbyde dig.

Find din egen mentor

De ovenstående 7 mentorforløb er officielle forløb som man skal ansøge om at være en del af. Men en ulempe kan være, at der allerede er nogle forudbestemte rammer og mentorer som man får tildelt. Hvis det ikke er noget for dig, så kan du også finde din egen mentor ved selv at være opsøgende og kontakte potentielle mentorer, som du føler du kan lære en masse af fagligt såvel som personligt. Det er dog ikke alle, der har lige nemt ved at kontakte seje erhvervsfolk på den måde. Derfor vil jeg også personligt anbefale dig, hvis det der med mentorforløb er nyt for dig, at søge en af de officielle programmer først. Det giver dig nemlig også rig mulighed for at undersøge dine præferencer i forhold til afviklingen af et mentorforløb. I den forbindelse kan jeg anbefale dig at læse den her artikel, med otte gode råd til, hvordan du får det perfekte mentorforløb.

 Skulle du nu sidde og være mere interesseret, og vil vide mere om, hvad som erhvervsmand/kvinde kan få ud af at være mentor, og have en mentee. Så synes jeg du skal læse den her artikel fra Lisbeth Chawes om, hvad hun har fået ud af at have en mentee tilknyttet. 

Jeg håber, at indlægget har givet dig indsigt i hvilke typer af mentorforløb der findes for dig som kommunikationsstuderende, marketingsstuderende eller nyuddannet. Uanset hvad, så kan jeg virkelig anbefale dig at få en mentor. Hvis jeg skulle have overset et mentorforløb eller hvis du har nogle spørgsmål, så er du altid velkommen til at smide en kommentar eller skrive til mig, så tilføjer jeg nye mentorforløb løbende.

Kategorier:Karriere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *